Rinitis

Upalne bolesti nosa su vrlo česte, stoga ih je važno liječiti kako kasnije ne bi došlo do ozbiljnih komplikacija. Najčešće upalne bolesti gornjih dišnih puteva su:

Rinitis je općeniti naziv za iritaciju i upalu nosne sluznice, pri čemu sluznica luči previše sekreta, nos biva začepljen, a disanje otežano. Uzroci rinitisa mogu biti različiti, od utjecaja okoliša (npr. prašina, smog), promjene temperature i vlažnosti zraka, infekcije, pa sve do stresa. Rinitisi se prema uzroku dijele na infektivne, alergijske i nealergijske (vazomotorne), a prema trajanju na akutne, subakutne i kronične. Moguće komplikacije uslijed neliječenja rinitisa su upale srednjeg uha, kronični sinuitis ili nosni polipi. Rinitis se može javiti u bilo koje doba godine, a ovisno o uzroku simptomi mogu trajati samo nekoliko dana ili biti stalni.

Alergijski rinitis uzrokovan je preosjetljivošću na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava poput peludi, perja, kućne prašine, životinjskih dlaka i dr. Alergijski rinitis, uz uobičajene simptome, ima i neke tipične simptome, kao što je npr. svrbež nosa, očiju i grla. Ovisno o uzroku, on može biti sezonski (peludni) ili cjelogodišnji (alergija na grinje, dlake kućnih životinja i plijesni).

Alergije se često pojavljuju već u djetinjstvu, no akutni alergijski rinitis nije uobičajen prije druge godine života. Liječenje djece je slično liječenju odraslih, ali mora se obratiti posebna pažnja na doze lijekova kako bi se izbjegle nuspojave specifične za ovu starosnu dob.

Sezonski alergijski rinitis (peludna hunjavica) je alergijska bolest gornjih dišnih puteva, nosa i paranazalnih sinusa, koja se javlja sezonski kada se u zraku nalaze čestice alergena. U našim krajevima najčešće alergeni su pelud sa stabala, trava ili korova. Sezonski alergijski rinitis može biti udružen s drugim alergijskim bolestima (astma, atopijski dermatitis), a može pogodovati nastanku i nekih nealergijskih bolesti (gnojne upale sinusa i srednjeg uha). Za nastanak simptoma obično je potrebna određena koncentracija peludi u zraku. Kako pojava određene peludi i njena koncentracija u zraku ovise o klimatskom podneblju, vegetaciji određenog područja i mikroklimatskim uvjetima, za svako područje se izrađuje peludni kalendar. On je vrlo je važan izvor informacija za osobe oboljele od peludne hunjavice jer označava u kojem dijelu godine mogu očekivati alergijske tegobe.

Nealergijski rinitis nije uzrokovan alergijom, a uključuje kroničnu začepljenost nosa i/ili učestalo kihanje bez vidljivog uzroka. Nealergijski rinitis nastaje kada se krvne žile u nosu prošire, a sluznica natekne što uzrokuje otežano disanje (pretjerana reaktivnost krvnih žila). Naziva se još i vazomotorni rinitis. Simptomi su slični simptomima alergijskog rinitisa, a dijagnoza se postavlja nakon što se isključe alergije i infekcija kao uzrok.

Liječenje rinitisa. Za smanjenje prekomjernog lučenja nosnog sekreta koristimo dekongestivne kapi za nos koje smanjuju natečenost sluznice nosne šupljine i sekreciju iz nosa. Kapljice se moraju koristiti oprezno i ne duže od nekoliko dana. Uz kapi za nos savjetuje se primjena fiziološke otopine koja pomaže vlaženju i ispiranju nosa. Dekongestivne kapi za nos mogu se bez nadzora liječnika koristiti najviše 3-5 dana.

NAPOMENA: Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.