Sinuitis

Sinuitis je upala sinusa čiji uzrok mogu biti bakterije, virusi, gljivice ili alergije. Većina slučajeva upale sinusa započinje običnom prehladom uzrokovanom virusima. Prema trajanju razlikujemo akutne upale (trajanje kraće od 3 tjedna), subakutne upale (trajanje od 4 do 12 tjedana) i kronične upale (trajanje duže od 12 tjedana).

Akutni sinusitis najčešće nastaje kao posljedica infekcije (virusima, bakterijama, rijetko gljivicama) ili alergije i traje do tri tjedna.

Kronični sinusitis nastaje kao posljedica često ponavljanih sinuitisa koji se ne liječe ispravno ili se uopće ne liječe, a češće se javlja kod osoba koje imaju alergije, poremećaj građe nosne kosti, polipe ili upale zuba gornje čeljusti. Najčešći simptomi sinuitisa su glavobolja, bol, osjetljivost i oteklina u području oko očiju, obraza, nosa i čela, začepljen nos, zeleno-žuta sekrecija iz nosa, osjećaj punoće i pritiska u licu koji se pogoršava kod naginjanja prema naprijed, povišena tjelesna temperatura, opća slabost i umor, smanjen osjećaj mirisa te bol koja se širi u zube.

Bez obzira na uzrok, terapija upale sinusa najčešće se započinje korištenjem dekongestivnih kapi za nos, nekoliko puta dnevno, kako bi se omogućilo pražnjenje sekreta iz nosa i sinusa, te tableta protiv bolova. Ovdje je važno obratiti pažnju na pravilno kapanje nosa s kapima ili sprejem za dekongestiju nosne sluznice, a antibiotici se ne smiju uzimati na svoju ruku. Njih propisuje liječnik i to povremeno, u slučajevima bakterijskog sinuitisa.

NAPOMENA: Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.