Upala srednjeg uha

Upala srednjeg uha nastaje u trenutku prodora infekcije iz nosne šupljine preko gornjeg dijela ždrijela u šupljinu srednjeg uha, kroz komunikacijski kanalić (tzv. Eustahijeva tuba) koji normalno služi za regulaciju tlaka u uhu i ispunjen je zrakom. U slučaju infekcije u nosu, taj je kanalić ujedno i veza kojom se infekcija preko gornjeg dijela ždrijela širi na srednje uho, osobito kod male djece kod koje je on razmjerno vodoravno postavljen i kratak.

Uslijed bakterijske infekcije, sluznica kanalića nabubri i zatvara ga, bakterije se umnožavaju u šupljini srednjeg uha, a sekret se nakuplja uz otežanu mogućnost pražnjenja što uzrokuje pojavu bolova u uhu. U liječenju pomaže kapanje dekongestivnih kapi u nos koje smanjuju oteklinu sluznice ušća i same Eustahijeve tube i omogućuju izlaz sekreta. Kao i kod drugih oboljenja gornjih dišnih puteva, savjet liječnika je obavezan, osobito kada su u pitanju djeca.

NAPOMENA: Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.